Translate

Thursday 13 June 2013

stu/stew

salam semua, hari ini kita akan membincangkan tentang stu. Stu mula diperkenalkan di Malaysia oleh pendatang samada dari variasi Chinese ataupun English. Abu akan membuat sedikit review tentang stu mat saleh ini.
bagi abu, stu adalah masakan bagi orang yang kurang berkerajinan untuk memasak kerana asas stu hanyalah mencincang kasar dan mencampakkan ke dalam periuk@ tray sebelum dibiarkan di dalam oven untuk tempoh paling kurang 1 setengah jam.
bahan untuk stu juga tiada batasan. terpulang kepada selera kita dan bagaimana mahu memperasakan stu kita.

Bahan asas stu
 ayam@daging@tulang
Bawang putih
bawang merah
bawang besar
kentang
saderi

Cara-cara (1 hidangan)
5-8 ketul ayam@daging
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 biji bawang besar
1 batang saderi
1 batang lobak merah
1 biji tomato
stok ayam atau kiub pati ayam ( di Malaysia ni agak payah nk jumpa ready made chicken stock.. hmm)

untuk herba
lada hitam secukup rasa
thyme
bay leaf
paprika
daun ketumbar
cayenne pepper

dan herba juga tiada batasan mengikut citarasa kita

1. panaskan 4 sudu minyak zaitun dan goreng ayam sehingga keperangan
2. kisar satu ulas bawang putih, bawang merah, tomato dan sebiji bawang besar
3. Cincang kasar bahan-bahan selebihnya dan mmasukkan kedalam periuk
4. setelah ayam keperangan, masukkan ayam kedalam periuk dan masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. tutup periuk dengan kerajang aluminium@aluminium foil dan lubangkan sedikit dengan garpu untuk membenarkan stim keluar.
5. masukkan kedalam oven pada 200 darjah selama 2jam.



No comments:

Post a Comment