Translate

Monday 10 June 2013

ROTI BENGGALI


loaf yang telah di potong
Salam semua. Hari ini Abu nak berkongsi dengan semua tentang roti benggali yang  Abu buat semalam. Roti yang amat mudah untuk di buat dan dikategorikan sebagai failproof.


Bahan-bahan (1 loaf)

2 cawan tepung roti@high protein

2 sudu gula

secubit garam

1 sudu shortening

1 sudu bread softener

1 sudu yis

1 cawan air suam@susu

cara-cara

1. masukkan gula, garam, dan yis kedalam air suam.
2. Campurkan tepung bersama-sama shortening dan bread softener dan gaulkan hingga sebati.
3. Setelah yis mengembang, masukkan campuran yis ke dalam campuran tepung dan mula menguli sehingga doh tidak melekit pada besen.
4. tutup besen dengan kain basah untuk tempoh satu jam bagi proses proofing.
5. Selepas 1 jam uli doh sekali lagi dan masukkan ke dalam acuan roti. (sekiranya kita tidak mahu membuat loaf, doh juga boleh digunakan untuk membuat roti berinti mengikut kesukaan masing-masing.
6. Biarkan doh naik sekali lagi dalam tempoh setengah jam-45 minit dan bakar di dalam oven pada suhu 190 celcius untuk 30 minit.

 Di sini Abu sertakan gambar loaf yang tengah bakar dan dah siap sahaja kerana gambar untuk campuran tepong dengan yis dan proses menguli jurukamera dalam pantang.. hehe. selamat mencuba
loaf masa tengah di bakar
loaf baru keluar oven

No comments:

Post a Comment